onsdag

kära bloggen

Nu har jag varit och shoppat lite. Det blev en väska från herravdelningen på C&A. 3 äpplen en soyayoughurt och en fisk. En mackgrill. Ja jag känner såklart att det inte stavas riktigt så, men visst uttalas det så? Jo, Definitivt. Eller är det jag som håller på att tappa svenskan?

Som jag kanske nämnt är det inte världens bästa mat här. Eller det är inte så mycket mat här, och ingen healtymat alls, mest kakor och chokladflingor och vitt bröd med fifty-fifty-salami (fett/kött) alternativt olika panerade saker; allt från ost till fisk till morötter! Ja det är sannerligen en spännand matkultur här.

Det roligaste var när vi disskuterar Vad är typiskt 1.bra 2. dåligt i Österrike i skolan första veckan.
Föreställ er följande:
Läraren kläcker frågan, det blir helt tyst i klassrummet, alla antecknar febrilt. Sen får alltid någon av killarna börja. Vad är bäst med österrike? Då säger de; maten och blir helt glittriga i ögonen. En diskussion startas och alla blir helt till sig när de själva vill säga vad de tycker är godast. De ropar ut i klassrummet och tittar lyckliga på varandra
"Knödel!" "Vita korvar!" "Och allt brööööd!" "Salamiiiiii" och jag ser hur det börjar rinna ur mungiporna på mina klasskamrater. Någon kan inte hålla sig utan börjar riva i väskan efter lunchpaketet.
Jag tittar på mitt papper och gör mig så liten jag bara kan. Men eftersom jag, som den lilla turist-attraktion jag är, alltid ska frågas, måste jag svara på nästa fråga. "Frida, vad tycker du inte är så bra med österrike?" Jag tittar på läraren, på pappret, på klassen på pappret igen där det bara står en sak:
"Eheh....E..ssen" (maten)
Det blir tyst i klassrummet. Jag skruvar lite på mig och känner hur 16 vassa blickar stirrar på mig. Jag ser framför mig en tuff första vecka. Läraren skrattar och säger till mig som om han pratade med ett litet barn
"Neeej, inte fråga ETT, fråga TE-VÅ, vad tycker du INTE om?" Och sen ler han, jag vet inte om det är äkta eller fake för det ser lite ansträngt ut.
"ehehhee, jaha, w...wetter?..."
flera nickar, alla andas ut och undervisningen återgår till det vanliga.

Det är okej, vädret är okej att klaga på, men förolämpa aldrig den österrikiska maten, det är samma som att säga din mamma har fått i sig lite för mycket weisswurst.

1 kommentar:

Anonym sa...

ida, usch vilken äcklig korv frida! jag får nog passa mig lite med maten när jag kommer . bli att packa med dig regält med svensk mat tror jag mig ! eller har jag fel?